Kodnings-workshoppar, en tvåspråkig frågesport och erfarna utställare från fjolåret
Eleverna i klass 4B vid grundskolan Puistopolkun peruskoulu arrangerar kodningsworkshoppar under veckan.
”Jag är väldigt ivrig att få lära ut något nytt som jag har själv fått lära mig. Ni kommer att få lära er allt möjligt roligt. Det är inte alls svårt om man följer med undervisningen”, säger Kaarlo.
”Det ska bli roligt att se hur de andra reagerar när det är eleverna som undervisar”, säger Siiri.
Eleverna lovar att workshopparna har en trevlig stämning och att de får deltagarna på gott humör.
”Det är fint att få vara med om evenemangsveckan Helsinki Education Week. Jag ser fram emot att eleverna ska få visa och dela med sig av sina talanger”, säger klassläraren Antto Wirman.
Det tvåspråkiga frågesportsevenemanget utmanar alla Helsingforsbor att delta. Under evenemanget, som inleds av Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, kommer vi att ta reda på om stadens elever kan slå lärarnas lag. Kan du själv svara på frågorna?
”Det gör oss väldigt glada att se skolor runt om i staden spela tillsammans i en rolig frågesport, särskilt efter begränsningarna som orsakats av coronapandemin! Samtidigt får vi repetera fakta om Helsingfors”, berättar arrangören Casper Almqvist som arbetar vid Helsingfors stad.
”Vi kommer att testa något helt nytt under detta evenemang. Jag blev alldeles förvånad över den lekfullhet och uppfinningsrikedom jag såg i lärarna som deltog i planerandet!”
Kolla in också dessa evenemang som arrangeras av förra årets erfarna evenemangsledare:
- Kasper Olin, 12 år, visar hur man viker en origami-tax.
- Läsevenemanget Läs-Lue-Read! är ett samarbete mellan tre skolor som publicerar varje dag nya lästips på sociala medier.
Dela yrkeskunnande i evenemang ledda av kollegor
”Det är ett nöje att få dela med sig av sitt kunnande, få feedback från andra pedagoger och utveckla sitt tänkesätt med hjälp av kollegornas ämneskunskaper och synpunkter”, säger Jesse Jarva, lärare vid grundskolan Vuoniityn peruskoulu.
Han kommer under veckan att ordna workshoppar som handlar om 360-graders medier som en del av läromaterialet. I workshoppen får deltagarna en realistisk bild av hur man kan använda 360-graders inspelning i undervisningen och vilka tekniska möjligheter och begränsningar det har som läromaterial.
De som är intresserade av lärmiljöer får också möjligheten att ta en virtuell titt på några skolor i Helsingfors.
”Helsinki Education Week är ett utmärkt sätt att låta allmänheten se det fantastiska och imponerande arbetet som sker i våra enheter”, säger Marika Lahti, planerare för internationella ärenden och arrangör av virtuella besök vid Helsingfors stad.
Under de virtuella besöken som genomförs på engelska kommer personalen vid lärmiljöerna att berätta om sin verksamhet. Lärmiljöerna som presenteras är daghemmet Päiväkoti Franzénia, grundskolan Jätkäsaaren peruskoulu, gymnasiet Vuosaaren lukio och yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enheter vid Meritalo och Prinsessvägen.
”Kanske märker någon av deltagarna att verksamhetssätten också kunde fungera hos dem”, säger Marika Lahti.
Personalen vid enheterna presenterar sin bästa praxis också under följande evenemang:
- Hur skapar man grupportföljer med barn? Få tips om ämnet under evenemanget: Portföljarbete vid daghemmet Merirasti
- Vi välkomnar lärare i grundskolor och på andra stadiet att testa Seppo, ett spel som utnyttjar rymningsspelspedagogik: Överlev den digitala djungeln med hjälp av ett rymningsspel!
- Vad är montessoripedagogik? Ta en titt på en montessorigrupp inom småbarnspedagogiken: Morgonkaffe med montessori och en titt på en barngrupp inom småbarnspedagogiken (live)
- “Genom handdockan talar vi inte till barnen utan vi talar med barnen”. Lär dig mera om hur man kan använda handdockor i undervisningen i det svenskspråkiga evenemanget Handdockan som pedagogiskt verktyg.
En enastående möjlighet att diskutera inlärning med globala aktörer
Under Helsinki Education Week kommer lärare och pedagoger från Helsingfors att få dela med sig av sin expertis med globala kollegor. En av dem är armeniska TUMO.
”Helsinki Education Week ger en enastående möjlighet att diskutera nya pedagogiska tillvägagångssätt med en omfattande pedagogisk gemenskap”, säger arrangören för evenemanget TUMO – Walk-Away Pedagogy, Chief Development Officer vid TUMO Pegor Papazian.
”I vårt evenemang får deltagarna en möjlighet att utforska samförståndsbaserad inlärning. Vad skulle hända om tonåringar fick välja fritt om de vill vara närvarande i lärmiljön eller inte?”
Kolla in även följande globala evenemang:
- Tre lärare och forskare från USA leder en diskussion om mångfalden i barnlitteratur: Diversity in Children’s Literature (på engelska).
- Hur kan forskare hjälpa elever göra virtuella besök utanför klassrummet? Hör mer om ämnet under evenemanget: Smashing Classrooms Walls Through Virtual Events (på engelska).
- Hur är det att vara lärare eller rektor i Finland? Följ med mötet mellan finska och australiensiska experter inom barnfostran och undervisning under följande evenemang: Finland/Australia/World Principals Connect (på engelska) och Finnish Educators Connect – What does Finnish Learning Look Like? (på engelska)
Välkommen att fira festen för inlärning i Helsingfors! Kolla in hela programmet och delta i evenemangen här: Helsinki Education Week programmet