Siirry suoraan sisältöön

Helsingfors är världens tredje bästa stad att bo i

I den internationella undersökningen Cities of Choice är det bara London och New York som rankas högre än Helsingfors. Undersökningen genomfördes av konsultföretaget Boston Consulting Group och BCG Henderson Institute. I rakningen som bygger på 155 mätare deltog 25 000 invånare i 80 olika städer.

Studien undersökte livskvalitet utgående från fem kategorier: livskvalitet, ekonomiska möjligheter, socialt kapital, interaktion mellan invånare och myndigheter samt förändringstakt. Kategorierna omfattade totalt 27 olika bedömningsområden.

Helsingfors presterade bra i alla de fem kategorierna, men inom dessa fanns det betydande skillnader inom de olika bedömningsområdena. Helsingfors klarade sig bäst i kategorin livskvalitet, där staden placerade sig på första plats till nionde plats  inom sex olika områden: boende, resor inom staden, sjukvård, utbildning och utveckling, offentliga utrymmen och underhållning och rekreation. Helsingforsarnas livskvalitet försvagades däremot av klimatet, där Helsingfors rankades på plasterna 37 till 45.

  Helsinki är framför allt en stad där man lever ett gott liv. Under de senaste fyra åren har vi målmedvetet förverkligat vår vision om att vara den mest funktionella staden i världen och en ännu bättre plats att bo och leva på för alla helsingforsare. Det är fantastiskt att arbetet vi har gjort även återspeglas i resultaten i undersökningen Cities of Choice, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Ytterligare information:

Internationell rapport (på engelska)
Boston Consulting Groups pressmeddelande (på finska)

Foto: Julia Kivelä