Siirry suoraan sisältöön

Helsingfors erbjuder tiotals avgiftsfria evenemang för barn och unga under höstlovet

Under höstlovsveckan ordnas tiotals evenemang och aktiviteter riktade till unga och barnfamiljer i Helsingfors. Det mesta av stadens höstlovsprogram är gratis. Hela utbudet finns tillgängligt på webbplatsen nuorten.hel.fi/sv, där stadens tjänster som är riktade till unga finns samlade.

I Helsingfors firas höstlovet under vecka 42, det vill säga från den 17 till den 23 oktober. Under veckan erbjuds olika slags evenemang för barn och unga. Evenemang ordnas bland annat på ungdomsgårdar, evenemangsplatser, idrottsanläggningar, bibliotek, kulturcenter och museer på olika håll i staden.

”Under höstlovet strävar man efter att ordna program mångsidigt för alla åldrar: gemensamma aktiviteter för barn och barnfamiljer och nytt slags program som intresserar just dem. Under höstlovsveckan ordnas avgiftsfria evenemang runtom i Helsingfors, så att så många som möjligt kan ha ett upplevelserikt höstlov”, säger Laura Aalto, sektorchef för Helsingfors kultur- och fritidssektor.

Helsingfors höstlov erbjuder aktiviteter för barn och familjer

I biblioteken pysslar man och spelar bräd- och konsolspel. Biblioteken erbjuder också på olika sagostunder för familjens minsta. Till exempel under barnens lördag på Munksnäs bibliotek kan hela familjen bekanta sig med rymdtemat genom sagor, planetnavigering och en astronomipresentation för barn.

Det finns också gemensamma aktiviteter för hela familjen till exempel inom konst. På Annegården inleds den abstrakta utställningen Kvadrat / Kub med en målarfest. På festen kan personer i alla åldrar måla och skapa sina egna konstverk. I konstverkstaden Svampforskarens skisser undersöks svampar och andra naturmaterial med att teckna.

På Helsingfors stads idrottsplatser kan man pröva på olika slag av klubb- och bollspel och tricks och njuta av att röra på sig. Under höstlovet är även stadens simhallar öppna.

Spelningar, kurser och umgänge för unga

Höstlovet i Helsingfors är också fullt av musik. På Tiivistämö uppträder bland annat den populära Pehmoaino som är känd för hitlåten Haluun takas mun perhoset och Nuppu Oinas som har är populär på TikTok. Spelningen är avgiftsfri och utan åldersgräns.

Den svenskspråkiga ungdomsfestivalen HöstlovsParty, som planerats och genomförts av unga och vars idé kommit från Ungdomsbudgeten, bjuder på spelningar med finlandssvenska artister på Tiivistämö. Popduon Alva Elle & Joel Sundkvist, Averagekidluke & DAVI, bandet William & The Boys och DJ Rony Rex uppträder under kvällen. Det blir också kioskförsäljning, gratis hotdogs och läsk. Evenemanget är riktat till unga i åldern 12 till 17 år och är avgiftsfritt.

Under höstlovet är målet att erbjuda andra spelningar utan åldersgräns till både unga och familjer. ”Även i år strävar vi efter att ordna ett mångsidigt program med barns och ungas nuvarande intressen som utgångspunkt. Pandemitiden har särskilt beskattat barns och ungas möjligheter till olika erfarenheter och upplevelser, därför vill vi erbjuda dem en möjlighet att se, göra och uppleva igen”, berättar Tiivistamös producent Maria Karppinen.

Man kan också tillbringa sin tid tillsammans med andra unga på olika temakurser. Sydänpeto-verkstadens filmmanuskriptkursen ger möjlighet att uttrycka sig i form av manusförfattandet. De som deltar i kursen bjuds också in till den avgiftsfria specialvisningen av filmen Sydänpeto.

På matlagningskursen Supersafkaa lagas mat enligt ansvarsfulla val och personer som är kända på sociala medier ger råd om hur man tar fina matbilder.

Ungdomsgårdarna ordnar olika aktiviteter tillsammans med unga under höstlovet. På ungdomsgårdarna kan man spela, titta på filmer och hänga med gamla och nya vänner – ungdomarna själva har möjlighet att påverka dagarnas program.

Drumsö ungdomsgård öppen måndagen 17.10 kl. 11-17. Ungdomsgården Rastis är öppet fredagen 21.10 kl. 16-22.30. Ungpride är öppet på torsdagen kl. 17.30-20.30. Sandels är stängt under hela höstlovet.

Se hela höstlovsutbudet: https://nuorten.hel.fi/sv/hostlovet/