Siirry suoraan sisältöön

Helsingfors strömmingsmarknad firas på Salutorget

Helsingfors strömmingsmarknad firas på Salutorget den 2–8 oktober när 26 fiskare från olika delar av Finland kommer hit för att sälja strömmingsprodukter. Strömmingsjuryn belönade årets bästa produkter på öppningssöndagen. Utöver fiskefartygen ankrar under marknadsveckan vid Salutorget också de traditionella segelfartygen Albanus, Olga, Vivan och Valborg.

Borgmästare Juhana Vartiainen invigde Strömmingsmarknaden på segelfartyget Vivans däck på söndagen. 

Strömmingsjuryn belönade årets strömmingsöverraskning och kryddfisk
 Vinnarna kommer från Tirmo och Tövsala.

Strömmingsjuryn består av yrkesfolk inom mat- och fiskeribranschen samt av vänner av strömmingsdelikatesser. Juryn sammanträdde igen på marknadens öppningsdag för att välja de bästa produkterna i två kategorier: årets strömmingsöverraskning och årets kryddfisk. Vinnarna offentliggjordes på segelfartyget Vivans däck.

I strömmingsjuryn bedömdes strömmingsläckerheterna av biträdande borgmästaren Daniel Sazonov, fiskeribiologen Malin Lönnroth från Centralförbundet för fiskerihushållning, Sampsa Vilhunen programdirektör i WWF och aktiv i projektet Kalakumous, Benjamin Skwarek från Helsingfors ungdomsråd, Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, Marjukka Mikkola från Uudenmaan Martat, specialsakkunnig Elina Ovaskainen från Jord- och skogsbruksministeriet, Jonas von Wendt, redaktör på Hufvudstadsbladet, Finlandiahusets kökschef Mika Jokela samt Viivi Maskulin, expert på mat och utbildning.

Strömmingsmarknaden pågår på Salutorget från söndag till lördag 2–8.10. Försäljningstiden är från söndag till fredag kl. 9–19 och på lördagen kl. 9–16. Efter Strömmingsmarknaden firas vid Salutorget söndagen den 9 oktober den traditionella Segelfartygsdagen nu för 35:e gången.

Renare Östersjön

Strömmingsmarknaden är en av de äldsta publikevenemangen i Finland och har firats i Helsingfors sedan 1743. Det handlar inte enbart om att njuta av höststämningen i Helsingfors, utan också om att skydda Östersjön. 

Varje år tar fiskare upp över 16 000 kg strömming upp från Östersjön för försäljning på Strömmingsmarknaden. Den här fångsten minskar näringsbelastningen av Östersjön med en mängd som motsvarar 64 miljoner kilo alger. Det enklaste sättet att påverka övergödningen av Östersjön är att fiska och äta mörtfisk.

Läs mer:
silakkamarkkinat.fi/sv/

Foto: Eetu Ahanen

Nyheten publicerades 21.9 och uppdaterades 30.9. och 5.10.