Siirry suoraan sisältöön

Helsingfors uppmuntrar invånarna att fira valborg på distans – konserten Vapun päällä vappu i Virtuella Helsingfors blir valborgsmässoaftons höjdpunkt

Alla tiders distansvalborg som Helsingfors lanserade ifjol får fortsättning. Liksom ifjol uppmuntras distansvalborgsfirare att fira vårsäsongsöppning med sina närmaste i enlighet med mötesbegränsningarna. För att komma in i feststämningen kan man ta del av det virtuella programmet som Helsingfors bjuder på. Valborgsmässoaftons höjdpunkt blir Vapun päällä vappu-showen i Virtuella Helsingfors, som genomförs i samarbete med Nelonen Media och Zoan Oy. Man kan titta på konserten gratis på valborgsmässoafton på Nelonen och i Ruutu.

Epidemiläget ger redan hopp om en normalare sommar, men vi vill uppmuntra stadsborna att orka med mötesbegränsningarna över valborg. Vi hoppas att invånarna ska fira valborg med sina närmaste för att smittoläget inte ska försvåras på grund av valborg. Som Finlands valborgshuvudstad gläder sig Helsingfors över att vi i år igen tillsammans med våra partner får erbjuda alla finländare ett fantastiskt valborgsprogram som de kan titta på från soffan där hemma, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Valborgsmässoafton firas med en konsert av Apulanta och Stig i Virtuella Helsingfors

Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna som tillsammans med Zoan Oy, som specialiserat sig på virtuell teknologi, genomför valborgsmässoaftons konsert. I Vapun päällä vappu-show, som går av stapeln på Virtuella Senatstorget och Skanslandet, kommer två av Finlands populäraste artister, Apulanta och Stig, att skapa feststämning för distansvalborg.

Under pandemin har betydelsen och behovet av högklassig underhållning blivit större än någonsin, och det är inspirerande att vara med om att skapa en virtuell valborgsfest för finländarna via Nelonen och Ruutu. Vi väntar förstås otåligt på att få ordna stora liveevenemang igen, men före det strävar vi efter att göra distansvalborg så rolig som möjligt för oss alla, säger Nelonen Medias affärsverksamhetsdirektör Kari Laakso.

Vi är tacksamma för att vi kan ordna en virtuell konsert för andra gången tillsammans med fantastiska partner. Årets spektakel kommer att vara fullt av fart och god stämning, säger Miikka Rosendahl, vd för Zoan Oy som genomför konserten.

De officiella samarbetspartnerna för Vapun päällä vappu-konserten är Helsingfors stad, VR, Xiaomi, Radio Suomipop och Nelonen Media. Wolt är också med i farten.

Vapun päällä vappu-show 30.4 kl. 19 på Nelonen och Ruutu.

Helsingfors stad producerar också eget digitalt program som underhållning för valborgsmässoafton och första maj. Närmare information kommer att uppdateras på tapahtumat.hel.fi-webbplatsen.

Havis Amanda får sin mössa på förhand, statyn skyddas med stängsel

Statyn Havis Amanda får sin studentmössa också i år. Svenska handelshögskolans studentkår som står i turen genomför mösspåläggningen före valborg. YLE spelar in mösspåläggningen och den kan ses bl.a. på Yle Arenan tidigt på kvällen på valborgsmässoafton.

Havis Amanda skyddas med stängsel under valborg. Staden kommer inte att placera ut extra soptunnor eller toaletter för valborgsfirare. Inga nya tillstånd för kommersiell verksamhet beviljas för valborg och inga säsongförsäljningsplatser hyrs ut. 

Helsingfors deltar ivrigt i att skapa roligt och förhoppningsvis också inspirerande innehåll för valborg i samarbete med Finlands toppartister och våra partner. Ifjol var Helsingforsborna väldigt duktiga på att följa de restriktioner och rekommendationer som getts, och det syntes inga stora grupper på stan på valborg. Trots coronatröttheten litar jag på att vi ännu orkar med en distansvalborg, och vi hoppas att vi redan nästa år kan fira vårens ankomst på Helsingforsbornas kära festplatser, uppmuntrar marknadschef Sanna Forsström från Helsingfors stad.

Ytterligare
information om valborgsmässoaftons arrangemang och program

Aktuellt om coronavirustet

Evenemang 

Helsingfors social- och sjukvårdstjänster under valborg 2021

Misstänker du coronavirussmitta?

Helsingforsare kan göra en coronavirusbedömning på omaolo.fi. Du får anvisningar utifrån dina symtom och kan vid behov boka tid till ett coronatest. Du går också att söka dig till test genom att ringa coronavirusrådgivningen tfn 09 310 10024 (dagligen kl. 8–18).

Du kan också söka dig till coronatest under valborg. Om du har symtom som tyder på coronavirussmitta ska du söka dig till test.

Information om coronavirusvaccineringar i Helsingfors får du på coronavaccination.hel.fi.

Hälsostationerna

Hälsostationerna är öppna på valborgsmässoafton fre 30.4 kl. 8–16. Hälsostationerna är stängda på valborg lör 1.5.

Hälsorådgivning 24 h – tfn 09 310 10023

Hälsorådgivningen ger uppgifter om hälsovårdstjänsterna i Helsingfors och anvisningar om vården av sjukdomar dygnet runt (24 h) till normal samtalsavgift.

Jour – tfn 116 117

Då den egna hälsostationen har stängt vårdas brådskande sjukdomsfall i jouren. Innan du söker dig till jouren vänligen ring det avgiftsfria numret 116 117. Numret betjänar dygnet runt.

Vuxna (16 år fyllda)

Haartmanska sjukhuset, Haartmansgatan 4, byggnad 12

Malms joursjukhus, Talvelavägen 6 J.

I brådskande sjukdomsfall, då den egna hälsostationen är stängd, kan helsingforsare också söka sig till Jorvs jour i Esbo, Åbovägen 150 eller till Pejas jour i Vanda, Sjukhusgatan 1.

Barn och unga

Nya barnsjukhuset, Stenbäcksgatan 9.

Munhälsovårdens jour

Jouren för munhälsovård håller öppet under valborg (1.5) kl. 9–21 i Haartmanska sjukhuset, Haartmansgatan 4, byggnad 12.

Tidsbeställningen är öppen kl. 8–21, tfn 09 471 71110. Nattjouren är på Tölö olycksfallsstation, Tölögatan 40, tfn 040 621 5699.

Vi önskar, att patienterna tar kontakt per telefon innan de kommer till jouren för munhälsovård.

Social- och krisjour 24 h

Social- och krisjouren betjänar dygnet runt även under valborg. Socialjouren tfn 020 696 006 och krisjouren tfn 09 310 44222.

Livshotande situationer – ring 112

Hjälp fås dygnet runt på nummer 112 i allvarliga och livshotande sjukdoms- och olycksfall.

HRT:s trafik under valborg 2021

Valborgsmässoafton 30.4 körs trafiken som en fredag. Extra trafik körs inte.

På första maj 1.5 körs trafiken som en söndag. Bussarna kör fram till ca kl. 2.20. Nattrafiken i närtågstrafiken körs som på en vanlig natt mellan lördag och söndag. Avvikelser på U-busslinjerna är möjliga.

Natten mellan lördag och söndag 1.-2.5 är spår 9-10 vid Böle station stängda. Vissa tåg stannar inte i Ilmala i riktning mot Helsingfors på söndagsmorgon 2.5.

Mer info oma HRT:s trafik

Andra tips för valborgsfirande

Helsingfors stadsmuseum förevisar: Havis Amanda och första maj — valborgsstämningar från gångna decennier

Missa inte HSO:s valborgsmatiné! I år dirigeras Helsingfors stadsorkester av Emilia Hoving. I programmet hörs gruppen Uusi Kipparkvartetti som serverar nostalgiska hits. Konsertprogrammet

Musikhusets evenemang under valborgsveckan på webben. Munkkiterassi fr 30.4 – lö 1.5. Fritt inträde.

Studentkåren vid Helsingfors universitet sänder på valborgsmässoafton en egen sändning med musik, valborgshistorier och glada programnummer. 30.4 kl. 15-21: Studentkårens valborgssändning

Mer program hittar du på Helsingforskanalen. Exempelvis onsdagens spelning på Stoa M + Hulda Huima & Hitaat sekunnit Musiikkia kommer att finnas som inspelning till den 5 maj.
På första maj kan du njuta av medryckande sött och livligt hålligång hela kvällen fram till småtimmarna: Neonya!! Wappu~Stream! Läs mer: www.tiivistamo.fi och www.facebook.com/neonyaparty

Artikeln har uppdaterats den 29 och 30.4.