Siirry suoraan sisältöön

Helsingforsbor uppmuntras på många sätt att ta coronavaccination

Helsingforsbor uppmuntras till coronavaccinationen med textmeddelanden och personlig kontakt. Alla som fyllt 18 år kan nu ta vaccinationen utan tidsbokning på vilket vaccinationsställe som helst. Man behöver inte köa till vaccinationen.

Helsingforsbor som bokat den tredje vaccinationstiden i februari har fått ett textmeddelande som anger att de kan om de vill tidigarelägga sin vaccination.

”Vi vill erbjuda åt dem möjlighet till att tidigarelägga sin vaccinationstid, eftersom vi inte tidigare kunde erbjuda den tredje vaccinationstiden tillräckligt snabbt åt alla som ville ha den. Vi har nu tillräckligt med vaccinatörer” säger Timo Lukkarinen, chef för hälsostationerna.

Man kan ha fått ett textmeddelande i vissa fall även om man skulle ha fått alla vaccinationsdoser. Det kan ha hänt om man hade tidigarelagt sin tid innan meddelandet skickats.

Ett personligt telefonsamtal till personer som fyllt 60 år och fått två vaccinationsdoser

Helsingfors har kontaktat per telefon Helsingforsbor som fyllt 60 år och som inte har bokat tid för den tredje vaccinationen.

”Vi säkerställer per telefon att de inte har några svårigheter med tidsbokningen eller att de inte har problem med att komma till vaccinationsstället”, fortsätter Lukkarinen.

Ett textmeddelande till personer som inte har vaccinationsskydd

Ett textmeddelande skickas även till de Helsingforsbor som fyllt 18 år och som veterligen inte ännu har vaccinationsskydd mot allvarlig coronavirussjukdom. Helsingfors och Esbo har förberett det tillsammans.

I textmeddelandet anges att man för tillfället kan ta vaccinationen enkelt även utan tidsbokning på vilket vaccinationsställe som helst eller på pop-up-vaccinationsställen som ligger runt om i staden.

Pop-up-vaccinationsställen finns i köpcentren Itis, Kamppi och Mall of Tripla. Vaccionationsställenas och pop-up-ställenas öppettider hittar du på stadens webbplats.

I Helsingfors har man uppmuntrat att ta vaccinationen även med utomhusreklam och kampanjer på sociala medier.

Mer
information:

Coronavaccination för Helsingforsbor- koronarokotus.hel.fi

THL– Vacciner och coronaviruset

Photo: Virpi Velin