Siirry suoraan sisältöön

Helsinki Design Award tilldelas Päivi Raivio

Helsingfors stads och Helsinki Design Weeks gemensamma pris är ett erkännande till en formgivare eller en arbetsgrupp som med sitt formgivningsarbete har förbättrat staden. År 2022 tilldelas Helsinki Design Award formgivare Päivi Raivio.

Päivi Raivio har under sin karriär engagerat sig för att skapa bättre offentliga miljöer. Raivio har tillsammans med stadsbor och många gemenskaper utvecklat mer levande torg, gröna daghemsgårdar och många slags stadsrumsförsök förutom i Helsingfors också i bland annat Esbo och Lahtis. Denna sommar har Raivio medverkat i stadsrumsförsöket som föregår en grundläggande förbättring av Övre Malms torg.

Raivio har under flera år med sina initiativ och försök brutit befintliga strukturer och praxis. Hon har drygt tio års erfarenhet av inkluderande planering både vad gäller det strategiska arbetet och genomförandet.

Päivi Raivio är magister i konst och hon har ett mångsidigt angreppssätt till samarbetsprojekt och facilitering. Under 2009–2014 arbetade Raivio självständigt och särskilt Helsingfors år som designhuvudstad 2012 var arbetsfyllt och betydande för henne. Raivio inledde projekt bland annat på stadens daghem och arbetade med utveckling av glömda kulturobjekt i projektet Muotoillut ratkaisut (Formgivna lösningar). Dessutom är hon en av grundarna för stadsodlingscentret Kääntöpöytä.

Sedan 2015 har Raivio arbetat tillsammans med Daniel Bumann i designbyrån RaivioBumann. Duon har gjort Parkly som kombinerar modulära och hållbara stadsmöbler, stärkande av stadsbornas delaktighet och skapande av bland annat grön infrastruktur. Raivio är också känd internationellt och hon är med i nätverket Placemaking Europe.

Målet för juryn för Helsinki Design Award var att gå igenom förtjänstfulla produkter och tjänster som utvecklats i städer men också identifiera hur processerna påverkar förverkligandet av en bättre vardag för stadsborna.

Försökskulturen kan ge upphov till stora förändringar om de lyckas kombinera tanken och tajmningen. ”Raivios arbete har stor potential för detta”, säger Kari Korkman, grundare och chef för Helsinki Design Week.

”Påivi har systematiskt deltagit i stadsutvecklingen genom att modifiera inte bara stadsrummet omkring oss, utan framför allt verksamhetssätten och processerna. Jag är glad över att Helsinki Design Award under detta jubileumsår för design går till en toppexpert som långsiktigt arbetat med just invånarorienterad design”, betonar Helsingfors designchef Hanna Harris.

”Designen är för Helsingfors ett sätt att förnya staden och vi vill stärka vår profil som designstad. Vi har ett nära samarbete med företag inom branschen och formgivare, och det är fint att vi med Helsinki Design Award kan lyfta fram och tacka våra viktiga partner i stadsutvecklingen”, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Juryn för Helsinki Design Award bestod i år av Helsingfors stads designchef Hanna Harris, Taina Seitsara och Kalle Toivonen från inkubatorn Urban Tech Helsinki, grundare för den kreativa byrån Måndag Arto Sivonen och Virva Haltsonen från Pentagon Design. Juryns ordförande är Kari Korkman, grundare och chef för Helsinki Design Week.

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen delar ut priset Helsinki Design Award torsdagen den 1 september

Läs mer

Päivi Raivios verk

Helsinki Design Week

Helsingfors som designstad

Bild: Päivi Raivio, fotograf: Iiris Sjöblad