Siirry suoraan sisältöön

I fortsättningen serveras endast säsongsbetonad vegetarisk kost och ansvarsfullt fångad närfisk på stadens tillställningar – det avstås från kötträtter och engångsservis

Inom stadens sektorer och affärsverk ordnas många olika möten, seminarier, verkstäder och publikevenemang som innehåller servering. Helsingfors mål är att säkerställa att miljöfrågorna beaktas ännu bättre vid serveringar.

Därför har staden utarbetat en ny linjering som ska följas vid servering på alla tillställningar som staden ordnar från och med den 1 januari 2022. Om serveringar linjeras det upp följande:

  • På tillställningar serveras säsongsbetonad vegetarisk mat och/eller ansvarsfullt fångad närfisk, rättvisemärkta produkter (åtminstone kaffe, te, banan) och havremjölk till kaffet
  • Köttprodukter serveras inte på tillställningar
  • Specialdieterna beaktas
  • Endast flergångskärl och- bestick används på tillställningar
  • Dryckesflaskor används inte utan dryck serveras ur kannor
  • De som bjuds in till tillställningar ombeds bindande anmälningar för att undvika matsvinn.

Socialt ansvar är också viktigt

Användningen av animaliska produkter och valet av råvaror i allmänhet har stor inverkan på serveringarnas miljöpåverkan. Den påverkas också till exempel av tillverkning, förpackning och transport av mat samt eventuellt matsvinn. På stadens tillställningar bildas matsvinn främst av avbokningar i sista minuten.

Användningen av engångsprodukter ökar förbrukningen av naturresurser och antalet avfall. Därför används flergångskärl vid servering.

Utöver miljöperspektivet är det också viktigt att ta hänsyn till det sociala och ekonomiska ansvaret. Helsingfors stad är sedan 2013 Rättvis handel-stad, vilket beaktas vid serveringar på stadens tillställningar.

Linjeringen är en del av åtgärderna enligt vägkartan för cirkulär ekonomi och delningsekonomi

Med tillställningar som ordnas av staden avses både stadsorganisationens interna tillställningar, såsom möten och personalevenemang, samt tillställningar till vilka externa aktörer har bjudits in, såsom verkstäder, seminarier, publikevenemang samt tillställningar med inbjudna gäster. Undantag från denna linjering får endast göras vid besök på hög nivå eller liknande tillställningar som ordnas av borgmästarkollegiet eller resten av stadens högsta ledning av motiverade skäl.

Helsingfors stadsfullmäktige beslutade i februari 2019 att halvera användningen av mjölk- och köttprodukter i stadens måltidstjänster före 2025. Beslutet stöder stadens utsläppsminskningsmål.

Den nya linjeringen är en del av åtgärderna med anknytning till upphandling enligt vägkartan för cirkulär ekonomi och delningsekonomi. De syftar till att minska matens klimatpåverkan och mängden naturresurser som används av staden. 

Mera information om cikulär ekonomi