Siirry suoraan sisältöön

Monocle: Helsingfors är världens fjärde bästa plats att leva på

Det brittiska lifestylemagasinet Monocle har än en gång radat upp världens städer i jämförelsen Quality of Life Survey som mäter livskvalitet. I år placerade sig Helsingfors på fjärde plats. Etta blev Köpenhamn, tvåa Zürich och trea Lissabon.

Förra året kom Helsingfors på tredje plats i motsvarande statistik. Helsingfors bästa placering genom tiderna i Monocles jämförelse var första plats år 2011.

Monocles jämförelse granskar många olika faktorer. Till exempel brottsstatistik, ambulansens snabbhet, antalet cykelvägar och tillgången till natur.

I år granskades särskilt även ändringen i arbetslivet efter coronapandemin, höjda levnadskostnader och viljan att andas lättare. Detta innebär att städerna fick poäng för bland annat badplatser och frisk luft.

Monocle hyllar Helsingfors som en stad där man kan kombinera funktionalitet och roligheter. Enligt tidskriften är Helsingfors också en av de säkraste huvudstäderna i världen.

Tidskriften nämner den avgiftsfria hälsovården, utbildningssystemet och den livskraftiga start up-miljön som bra sidor. Enligt Monocle är natur och frisk luft alltid nära i Helsingfors med sitt omgivande hav.

Jämförelsen i sin helhet publiceras i juli-augustinumret av Monocle. Den årliga jämförelsen har publicerats i Monocle sedan år 2007 och görs av tidskriftens redaktion.

Helsingfors stad har precis publicerat aktuell statistik om Helsingfors och Helsingforsborna. I publikationen har man samlat information om exempelvis miljö, befolkning, boende och byggande, utbildning, ekonomi, trafik, turism och förvaltning.

Top 25 år 2022:

1. Köpenhamn
2. Zürich
3. Lissabon
4. Helsingfors
5. Stockholm
6. Tokyo
7. Wien
8. Sydney
9. Vancouver
10. Taipei
11. München
12. Seoul
13. Berlin
14. Amsterdam
15. Madrid
16. Auckland
17. Paris
18. Barcelona
19. Melbourne
20. Kyoto
21. Milano
22. Fukuoka
23. Oslo
24. Singapore
25. Brisbane

Foto: Julia Kivelä/Visit Finland