Siirry suoraan sisältöön

På stadshuset serveras ansvarsfullt producerad mat

Upphandlingarna av Helsingfors stadshus restaurangtjänster ger uttryck för Helsingfors höga klimat- och ansvarsmål. Restaurangtjänsterna är en mångsidig helhet som förutom lunchservering omfattar bland annat kaféverksamhet, serveringar på möten och representationstillställningar. På stadshusets personalrestaurang säljs årligen cirka 60 000 lunchportioner. Restaurangen är öppen även för Helsingforsbor och turister.

Upphandlingsexpert Elisa Selki-Rocchi berättar vilka ansvarsmål som betonades i upphandlingen av stadshusets restaurangtjänster. 

Helsingfors stads enhet upphandlingar och konkurrensutsättning konkurrensutsätter stadens olika gemensamma upphandlingar, såsom livsmedel, möbler, rengöringsmedel och textilier. Konkurrensutsättningen av stadshusets restaurangtjänster var en helt ny helhet som slutfördes förra året. I konkurrensutsättningen ville man särskilt betona ansvarsfull livsmedelsproduktion på grund av effekterna på klimatet, den biologiska mångfalden och djurens välbefinnande. I upphandlingen utnyttjades även villkoret för sysselsättning. 

Betoning på samarbete under avtalstiden 

– I upphandlingen nöjde man sig inte bara med omfattade kriterier, utan man ville betona ett ansvarsfullt arbete och samutveckling under avtalstiden, säger Selki-Rocchi.  

Detta innebär att man tillsammans med den valda leverantören varje år går igenom ansvarsfrågor enligt upphandlingsavtalet och diskuterar öppet vad som behöver utvecklas.  

– Det är ett privilegium att få jobba på stadshusets restaurang i en mångsidig arbetsmiljö, där vi tillsammans med kunderna genomför utvecklingsarbete. Vi välkomnar alla måltidsgäster, säger chef för restaurangtjänster Jani Piirainen.

Konkurrensutsättningen fortsätter ett långvarigare utvecklingsarbete 

Helsingfors har starkt utvecklat ansvarsfullheten på sina upphandlingar av livsmedel i olika upphandlingar under de senaste åren, och upphandlingen av restaurangtjänster på stadshuset är en fortsättning på detta arbete. Genom nära dialog har kraven redan kunnat skärpas i samarbete med marknaden. 

 Ansvarsmålen syns konkret även i stadens interna serveringar.  

– Särskilt vårt kolneutralitetsmål syns i våra riktlinjer för serveringar som trädde i kraft 2022. Enligt dem serverar vi inte längre kött på våra evenemang och byter kaffemjölk mot ett växtbaserat alternativ, avslutar Selki-Rocchi. 

Serien om ansvarsfull offentlig upphandling, som bidrar till att konkretisera hur Helsingfors ansvarsmål återspeglas i stadens olika upphandlingar, kompletteras då och då. 

Läs
mer:
 

Se videon (På Finska)

Hållbara Helsingfors 

Helsingfors stads upphandlingsstrategi (på finska) 

Helsingfors stadsstrategi 

Helsingfors ansvarsmål återspeglas i stadens upphandlingar 

Bild: Maija Astikainen (c) Tori Quarter.