Siirry suoraan sisältöön

Ta ett dopp i Östersjön och sätt kurs mot Stora räntan – Östersjödagen svallar av evenemang

Dagen som firas Östersjön till ära inleds torsdagen den 25 augusti i Huvilanranta tillsammans med Helsingfors festspel. På programmet står workshoppar, levande musik, paneldebatter och Östersjövänlig mat. Borgmästare Juhana Vartiainen håller ett välkomsttal vid evenemanget. Därefter följer hälsningar från bland annat Tallinns borgmästare Mihhail Kõlvartti och miljö- och klimatborgarråd Katarina
Luhr
och paneldiskussioner. Evenemanget streamas till Helsingforskanalen.

– Havets närvaro är en stor del av vår stads identitet och livskraft. I enlighet med vår nya stadsstrategi fortsätter vi att utveckla vårt havsnära Helsingfors ambitiöst. Vi förbättrar de maritima förbindelserna, strandrutterna, bryggorna och serviceinfrastrukturen för båtförare och främjar det maritima företagandet. Helsingfors är dessutom starkt engagerat i att värna om Östersjön och dess stränder samt minska utsläppen till Östersjön, säger borgmästare Vartiainen.

Under Östersjödagen bjuds det på en hisnande mängd evenemang på olika håll i staden.

Östersjödagen är en årlig festdag som ordnas för att fira havet. Dagen har lanserats av John Nurminens Stiftelse. Målet med dagen är att få oss alla att njuta av vårt unika hemhav och göra konkreta gärningar för dess bästa. Borgmästare Juhana Vartiainen håller ett välkomsttal vid evenemanget. 

Här kommer ett axplock ur Östersjödagens program:

 • I Huvilanranta händer det hela dagen. Bland annat får man bekanta sig med matkultur, och det finns program för barn och även konserter. Se hela dagens program här (på finska)
 • På Stora Räntan finns en äventyrsbana med Östersjötema och utflykten Välmående ur havsnaturen. En uppgiftsbana för hela familjen ordnas kl. 12–18. Utflykten Välmående ur havsnaturen kl. 18–20.
  Evenemanget är avgiftsbelagt och tyvärr inte tillgängligt. Se närmare
  uppgifter om evenemangen och hur man kommer till ön här.
 • På Packhuskajen får man bekanta sig med Forskningsfartyget Aranda. På kajen uppförs också en tältby för diskussioner. Se närmare uppgifter om evenemangen.
 • På Högholmen kan du uppleva ett Östersjöäventyr. Läs mer om äventyret här.
  På kvällsbanorna har man möjlighet att utforska alger, lära sig känna igen måsar och sjöfåglar på stranden (obs! ta med egen kikare), skapa konst i naturen samt lära sig hur man bekämpar skadliga främmande arter. Östersjöns kvällsbanor på Drumsö
 • Utöver Huvilanranta kan man fira Östersjön på många olika evenemang, bland annat genom att njuta av en utomhusföreställning av filmen Tryffeljägarna från Piemonte mitt i naturen och genom att delta i strandstädningstalko. 
  En fin biokväll vid Östersjöns strand
 • Ta ett dopp i havet! Tanken är att njuta av rekreationsmöjligheterna som vattendrag erbjuder och fästa uppmärksamhet vid Östersjöns ekologiska tillstånd. På Östersjödagen tar vi alla ett dopp runtom i Finland och kring Östersjön klockan 18. Man kan ta ett dopp i vilket vattendrag som helst och till exempel bara doppa en tå. Publicera ett foto på ditt dopp med hashtaggen #östersjödagen. 
  Ett dopp
 • https://itameripaiva.fi/sv/garningar/doppet-for-ostersjon/

Närmare uppgifter om programutbudet finns på Östersjödagens webbplats. 

Nyheten har
publicerats den 24.8 och har uppdaterats den 25.8.