Korkean kulutuksen ja elintason kaupunkina ekologinen kestävyys on suuri haaste
Globaalisti tarkasteltuna helsinkiläisten ekologinen jalanjälki on korkea: kulutustasomme ylittää maapallon kantokyvyn rajat. Toisaalta Helsingissä ympäristön tila on kohentunut monilla mittareilla ja ympäristönsuojelu ja ympäristöpalvelut kuten jäte- ja vesihuolto ovat hyvällä tasolla.
Kaupungin kasvaessa tulevaisuuden suurimmat haasteet aiheutuvat kaupunkirakenteen tiivistymisestä ja liikenteen vaikutuksista ilmanlaatuun, meluun ja luontoon. Helsingin kasvun ja lähiluonnon turvaamisen tavoitteiden ristiriitojen yhteensovittamisessa on paljon työtä. Kaupungilla on keskeinen rooli ekologisen kestävyyden turvaamisessa, sillä kaupunki vastaa monilta osin siihen liittyvistä toiminnoista kuten paikallisista ilmaston- ja ympäristönsuojelutoimista, viher- ja virkistysalueiden ylläpidosta, kaupunkisuunnittelusta ja infrastruktuurista.
Ilmasto ja energia
Ilmastonmuutoksen hillintään on viime vuosina panostettu paljon ja merkittäviä energian tuottamisen päästövähennyksiä on saavutettu. Kaupunki on saavuttamassa vuoden 2030 hiilineutraalisuustavoitteen minimirajan.
Lue lisää tästä aiheestaLähiluonto ja monimuotoisuus
Helsinki on vihreä ja merellinen kaupunki. Viheralueet peittävät yli kolmasosan kaupungin maapinta-alasta, ja koko kaupungin alueesta kaksi kolmasosaa on merta. Lähiluonnon suojeluun on panostettu kaupunkistrategiassa. Helsingin luonto on lähtökohdiltaan monimuotoista: metsiä, niittyjä, kosteikkoja, rantoja, saaria, puroja ja puistoja.
Lue lisää tästä aiheestaVesiekosysteemit
Helsingin vesialueita ovat laajat merialueet sekä makean veden alueet, joihin kuuluvat Vantaanjoki, purot, ojat, lammet ja lähteet. Helsingin 300 saaren muodostama saaristo ulottuu suojaisesta sisäsaaristosta aina avomerelle asti.
Lue lisää tästä aiheesta