Rörlighet är särskilt viktigt med tanke på hälsan och funktionsförmågan när vi blir äldre. Helsingfors stad har identifierat att det behövs ett betydligt mer omfattande tillvägagångssätt än konditionsträning för att öka rörligheten och förbättra rörlighetsmöjligheterna för äldre.
Efter 2021 har sektorerna vidtagit tiotals åtgärder för att främja äldre personers rörlighet. Stadsmiljösektorn har ökat antalet gatu- och parkbänkar, gång- och cykelförhållandena har förbättrats och vinterunderhållet har effektiviserats. Ibruktagandet av rörlighetsavtalet har utvidgats till alla sjukhus-, omsorgs- och rehabiliteringstjänster. Också diskussioner om rörlighet och rådgivning i anknytning till rörighet samt dans- och motionskurser för äldre har ökats. Vi har också främjat äldre personers rörlighet genom bland annat organisations- och föreningsbidrag, rörlighetskampanjer och kamratledarutbildningar.
År 2024 vidtog stadens sektorer många åtgärder för att främja rörligheten hos äldre som rör sig lite. I Malm genomfördes under 2024 ett projekt som omfattade flera aktörer för att främja rörligheten hos äldre. Projektets slutprodukt var en samarbetsmodell som kan kopieras. På stadsnivå har både antalet studerande med ett främmande språk som modersmål vid arbetarinstitutet och graden av deltagande av seniormotion som staden ordnar ökat. Kurserna Digiystävät har hållits för äldre. Modellen för utvärdering av bidragsprojekt för rörligheten hos äldre samt kultur för äldre har förnyats. I augusti 2024 hade 77 procent av klienterna inom sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänsterna ett rörlighetsavtal. Antalet bänkar ökas ytterligare med ytterligare tvåhundra stycken före utgången av 2025.