Siirry suoraan sisältöön

Flerspråkiga biblioteket belönas för sitt arbete för att främja läskunnigheten

Flerspråkiga biblioteket i Böle i Helsingfors får priset ABC-tuppen som erkännande för sitt läskunnighetsarbete. Priset beviljas av FinRA, Finnish Reading Association, på den internationella läskunnighetsdagen den 8 september och det tilldelas fredagen den 9 september kl. 13 på Böle bibliotek.

Det flerspråkiga bibliotekets uppgift är att erbjuda bibliotekstjänster för befolkningen med ett främmande språk som modersmål som är bosatt i Finland. Flerspråkiga biblioteket skaffar material för gemensamt bruk i alla bibliotek i Finland på språk som sällan talas hos oss. I samlingen ingår böcker på drygt 80 språk för barn, unga och vuxna. Dessutom finns det musik, filmer, tidskrifter, ljudböcker och e-böcker.

FinRA vill belöna Flerspråkiga biblioteket för att det erbjuder kultur- och språkmedvetna bibliotekstjänster samt litteratur för personer med främmande språk i hela Finland. Juli-Anna Aerila, representant för FinRAs styrelse, motiverar priset till Flerspråkiga biblioteket på följande sätt:

”Med årets ABC-tuppen-pris påminner vi om betydelsen av flerspråkig litteratur, litteratur på hemspråket och läsandet i allmänhet i ett språkligt och kulturellt alltmer mångsidigt Finland. Bibliotekstjänsternas tillgänglighet på det egna språket är mycket viktig både med tanke på integrationen, lärandet av andra språk och den egna identiteten. Flera internationella undersökningar visar hur läskunnigheten och litteraturen både på första- och andraspråk och på främmande språk stöder lärandet av alla språk och läskunnigheten. Flerspråkiga biblioteket gör ett ytterst viktigt arbete då det erbjuder litteratur på nästan hundra språk såväl till bibliotek som till skolor, daghem och familjer i hela Finland.”

Priset ABC-tuppen tilldelas nu för 42: a gången. Tidigare har till exempel Märta Tikkanen, Kerttu Vuolab, Selkouutiset/LL-bladet, Kevin Lankinen och Kustannus Z fått priset.

Mer information om priset ABC-tuppen

Mer information om Flerspråkiga biblioteket

Foto: Maite Gonzales / Helsingfors stad