Siirry suoraan sisältöön

Helsingfors Sommarsedel delas ut till en ännu större grupp unga i år

Helsingfors Sommarsedel kan nu ansökas elektroniskt för första gången, och processen för att returnera sedeln sker också elektroniskt. Den unga personen arbetar 60 timmar på en sommarsedel och får lön på minst 400 euro från arbetsgivaren. År 2021 sysselsattes över 2 400 ungdomar med Sommarsedeln.

År 2022 har alla Helsingforsbor som går i nian, i tian eller på VALMA-utbildning i Helsingfors skolor samt Helsingforsbor som studerar första året på andra stadiet rätt till en Sommarsedel värd 325 euro, vilket underlättar sommarjobbansökan. 

Att få ett sommarjobb är ännu viktigare för unga på grund av corona tiden

Den unga personen arbetar 60 timmar på en sommarsedel och får lön på minst 400 euro från arbetsgivaren. Beloppet inkluderar semesterersättning. Dessutom betalar arbetsgivaren normala arbetsgivaravgifter. Sommararbetstiden kan vara längre med tanke på timantalet, i vilket fall sommararbetaren ska betalas för de timmar som överskrider 60 timmar minst enligt minimitimlönen för branschens kollektivavtal.

”Särskilt under coronatiden är det viktigt att så många unga som möjligt får uppleva framgång och möjlighet till sommarjobb. Corona tiden kan ha förhindrat många saker som normalt hör till ungdomen, såsom närstudier, hobbyer och olika evenemang. Sommararbete kan vara särskilt viktigt för ungdomar just nu”, säger områdeschef Tiina Hörkkö vid Helsingfors ungdomstjänster.

Hörkkö uppmuntrar alla företagare att delta i sommarjobbskampanjen. ”På detta sätt berättar vi till de unga att de är viktiga och skickliga och de behövs.”

Helsingfors stad kräver att arbetsgivarna följer principerna för Ansvarsfullt sommarjobb, ingår ett skriftligt arbetsavtal med den unga och ger god orientering om arbetsuppgifterna.

Förra sommaren var över 2 400 unga sysselsatta med Sommarsedeln

År 2021 delades Sommarsedeln ut till alla niondeklassare i Helsingfors i februari. I slutet av mars beslutade stadsstyrelsen att bevilja ett separat anslag, vilket gjorde det möjligt att bevilja Sommarsedeln även till dem som är födda 2004 för sommaren 2021. Totalt var över 2 400 unga sysselsatta med Sommarsedeln 2021.

År 2021 var flest unga sysselsatta i kontorsarbete och handel. För andra året i rad visade coronapandemin sig bland annat i minskningen av antalet arbetstillfällen inom restaurangbranschen.

Sommarsedeln ansöks med hjälp av ett elektroniskt ansökningsformulär på adressen kesaseteli.fi.

Foto: Jussi Hellsten

Nyheten har
publicerats den 1.2 och har uppdaterats den 18.2.